WORKSHOPS 2020-2021

Deze intense studiedagen laten toe om op een korte tijd een bepaalde lettertechniek of -toepassing te bespreken en aan te leren. Het programma verandert elk jaar en wordt in de lente online geplaatst. Wanneer de cursus volzet is, kan je intekenen op de wachtlijst. We weten uit ervaring dat er regelmatig plaatsen vrijkomen, dus schrijf zeker in! We laten je op dan tijd weten of je erbij kan zijn. Afhankelijk van het onderwerp, de technische of logistieke implicaties en de corona maatregelen zijn er tussen de 7 en 15 plaatsen beschikbaar.

WORKSHOPS BRUGGE

LIEVE CORNIL (B): STENCILS EN LAGEN

 • Op grote vraag organiseert Lieve opnieuw 3 werkdagen. Deze keer gaan we met bestaande en zelfgemaakte stencils aan de slag. We leren verscheidene stencilletters ontwerpen en snijden. Daarna tamponeren we de letters op verschillende dragers, met verschillende verfsoorten, in verschillende lagen. We besteden veel aandacht aan kleur en compositie, transparantie, diepte en gelaagdheid. Ieder kan werken op een eigen tempo en krijgt veel individuele feedback.

SUE HUFTON (UK): GANZENVEREN EN PERKAMENT

 • Tijdens deze technische stage zal kalligrafe Sue Hufton (UK) uitleggen hoe en waarom ganzenveren gebruikt worden als ideaal schrijfinstrument en perkament als ideale drager. Vanuit een historische context wordt gezocht naar hedendaagse interpretaties. Naar goede gewoonte zal Sue elke student individueel en op eigen niveau begeleiden.
 • Deze workshop is helaas volzet, maar mogen we u vragen toch te registreren zodat we u direct kunnen contacteren wanneer een plaats vrijgekomen is.

ROBBIE SCHNEIDER (UK): LETTERS IN HOUT - INTRODUCTIE

 • Introductiedag tot het snijden van letters in hout. De ideale kennismaking of een mooie herhaling ter voorbereiding van de vervolgcursus van 31 oktober t/m 02 november. Gevorderden kunnen eveneens inschrijven voor deze dag om aan eigen ontwerpen verder te werken. Robbie zal ook hen hierin individueel begeleiden.
 • Deze workshop is helaas volzet, maar mogen we u vragen toch te registreren zodat we u direct kunnen contacteren wanneer een plaats vrijgekomen is.

ROBBIE SCHNEIDER (UK): LETTERS IN HOUT - DRIEDAAGSE

 • Op aanvraag van cursisten komt Robbie terug naar ELI. Deze driedaagse workshop kan enkel gevolgd worden wanneer de introductiedag van 30 oktober of reeds een vorige cursus letters in hout gevolgd werd. Robbie geeft individuele feedback en specifieke tips inzake de specifieke problemen die zich voordoen bij het snijden van letters in hout.
 • Deze workshop is helaas volzet, maar mogen we u vragen toch te registreren zodat we u direct kunnen contacteren wanneer een plaats vrijgekomen is.

CHRISTEL LLOP (FR): GESTUELE KALLIGRAFIE MET DE TREKPEN

 • Wij zijn heel blij Christel Llop te mogen verwelkomen. Zij zal je meenemen op een avontuurlijke reis naar het land van vrije en heel persoonlijke lijnen. De grote vaardigheid en de poëzie die zij toont in haar eigen creaties zal zij graag met je delen. Ze toont je wat de mogelijkheden van de trekpen zijn en je wordt aangemoedigd op een eigen, maar coherente stijl te ontwikkelen. Er is veel individuele feedback. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een verruiming en verdieping omtrent gestuele kalligrafie.

WORKSHOPS BRASSCHAAT

CARRY WOUTERS (B): EEN BLOKKENDOOS VOL - DEEL 1

 • Een blokkendoos gooit jeugdjaren open. De sprekende kleuren, de eenvoudige vormen nodigen uit om creatief en constructief te spelen. En dat wordt precies de speelplaats tijdens deze werkdag. Spelen, zoeken naar combinaties… en misschien letters vinden? Andere materialen geven andere mogelijkheden. We combineren maar weer, er kan niets mis gaan. Uiteindelijk belanden we bij een kleine collectie alfabetjes in sprekende kleuren en eenvoudige vormen. De blokkendoos wordt een letterdoos.

CARRY WOUTERS (B): EEN BLOKKENDOOS VOL - DEEL 2

 • De ervaring van de vorige werkdag is nu een toegevoegde waarde in onze toolbox. Multiplicatie of doorgedreven vereenvoudiging: een ontwerpproces eindigt nooit. De vormen en kleuren spreken een eigen taal. Misschien zoeken we een speelse letterverwerking of stranden wij bij een abstracte illustratievorm. Wie zal het zeggen? Eenvoudige druktechnieken geven hun aparte uitstraling mee. Aan het einde van de dag schitteren alle individuele resultaten op posterformaat.

LIEVE CORNIL (B): 8 PAGINA'S

 • Tijdens deze workshop praten we over boekontwerp en het boek als kunstobject. We zoeken antwoorden: hoe combineren we beelden en tekst? Hoe kiezen we het juiste schrift? Hoe ontdekken we nieuwe schrijfmanieren? Hoe creëer je een visuele consistentie in een boek? En wat doe je met de kaft? Cursisten worden gevraagd voorafgaand onderzoek te doen. Deze documenten hebben we de eerste werkdag nodig. Er zullen groeps- en individuele oefeningen zijn en iedereen krijgt alle nodige individuele feedback.

ZOMERSTAGE 21-24 MEI 2020

LIEVE CORNIL (B): TERUG NAAR AF

 • Een vierkant, een cirkel en een driehoek. Deze drie basisvormen zullen de hoofdrolspelers zijn tijdens deze stage. Ze zullen de basis vormen voor de ontwikkeling van een eigen alfabet. We onderzoeken de mogelijkheden en leren omgaan met specifieke letter complexiteiten. Daarna brengen we de letters samen in een tekst en in een compositie. We zullen experimenteren met verschillende technieken zoals wit karton en fimo klei. Zo creëren we een extra dimensie en kunnen we een 2D ontwerp omzetten naar een 3D afgewerkt project.

GETUIGENISSEN

Contact

Een workshop kan een mooie, korte en intense introductie zijn tot een nieuw onderwerp of als kennismaking met een nieuwe docent. Contacteer ons gerust met eventuele vragen.