PROFESSIONEEL PROGRAMMA

Het European Lettering Institute is een privé initiatief en biedt een driejarige basisopleiding in kalligrafie, manueel/digitaal logo- en letterontwerp aan iedereen die op zoek is naar een grondige verbreding en verdieping van letterkennis. Daarnaast is er ook een tweejarige postacademische opleiding of het éénjarig specialisatiejaar. Deze staan open voor ELI studenten die de basisopleiding volgden en voor andere studenten die een grafische vooropleiding genoten. Scrol verder voor meer info. 

Ontdek hieronder wat de studenten vinden van de opleiding:

BASISOPLEIDING (3 JAAR)

De basisopleiding duurt 3 jaar (18u per week) en wil elke student een grondig inzicht geven in het schrijven, tekenen, ontwerpen en gebruiken van ons Westers alfabet. Aan het einde van de rit wordt verwacht dat elke student op een verantwoorde manier zelfstandig ontwerpbeslissingen neemt en uitvoert. We zoeken studenten die creatief, flexibel en gemotiveerd zijn. Onze professionele docenten blijven actief in hun eigen studio’s en zijn zodoende op de hoogte van mogelijke veranderingen op de actuele arbeidsmarkt. Studenten kunnen bij voldoende interesse gevraagd worden eventueel mee te werken aan reële opdrachten.

Er is de mogelijkheid om de opleiding voltijds (18 uur per week) of deeltijds (9 of 12 uur per week) te volgen. De seminaries zijn verplicht voor voltijds studenten en sterk aanbevolen voor deeltijds studenten. Studenten worden verondersteld alle lesuren aanwezig te zijn en werken de opdrachten verder thuis af indien nodig. De lessen gaan door van september tot juni en lopen over 2 semesters van 15 weken. Door het toenemend aantal buitenlandse studenten is de voertaal Engels, maar een individuele uitleg kan zonder probleem in het Nederlands of Frans gegeven worden. Ontdek de verschillende vakken per academiejaar:

POSTACADEMISCHE OPLEIDING (2 JAAR)

Dit postacademisch programma is ontworpen voor ELI studenten die de basisopleiding afwerkten EN studenten die reeds een grafische opleiding volgden of een grondige kalligrafische of letterkennis hebben. Afhankelijk van je kennis en interesse, wordt een individueel programma opgemaakt waarbij persoonlijke coaching en een strikte begeleiding voorop staat. Deze opleiding is enkel voltijds (18 uur per week) te volgen over een periode van 2 jaar.

De seminaries zijn verplicht in dit programma. Studenten worden verondersteld alle lesuren aanwezig te zijn en werken de opdrachten verder thuis af indien nodig. De lessen gaan door van september tot juni en lopen over 2 semesters van 15 weken. Door het toenemend aantal buitenlandse studenten is de voertaal Engels, maar een individuele uitleg kan zonder probleem in het Nederlands of Frans gegeven worden. Voor meer informatie omtrent dit programma:

SPECIALISATIEJAAR (1 JAAR)

Het specialisatiejaar staat open voor ELI studenten die de basisopleiding afwerkten EN studenten die reeds een grafische opleiding volgden of een grondige kalligrafische of letterkennis hebben en die nog extra specifieke kennis of vaardigheid willen opdoen. Afhankelijk van je wensen en na overleg met de directie, wordt een individueel programma op maat gemaakt. Persoonlijke coaching en een stricte begeleiding staan voorop. Er is de mogelijkheid om de opleiding voltijds (18 uur per week) of deeltijds (9 of 12 uur per week) te volgen.

De seminaries zijn verplicht voor voltijdse studenten en sterk aanbevolen voor deeltijdse studenten. Enkel wie voltijds het specialisatiejaar voltijds volgt, kan -na overleg met en goedkeuring door de directie- dit jaar omzetten naar een postgraduaat opleiding. Studenten worden verondersteld alle lesuren aanwezig te zijn en werken de opdrachten verder thuis af indien nodig. De lessen gaan door van september tot juni en lopen over 2 semesters van 15 weken. Door het toenemend aantal buitenlandse studenten is de voertaal Engels, maar een individuele uitleg kan zonder probleem in het Nederlands of Frans gegeven worden. Voor meer informatie omtrent dit programma:

ACADEMIEJAAR 2020-2021

Lesuren

Maandag: 9u30-12u30 en 13u30-16u30.
Dinsdag: 9u30-12u30 en 13u30-16u30.
Donderdag: 9u30-12u30 en 13u30-16u30.

Tijdens de seminarie dagen kunnen de lesuren wijzigen. Je wordt op tijd verwittigd om misverstanden te vermijden. Het academiejaar 2020-2021 start op maandag 14 september 2020 om 9u30 en eindigt op donderdag 17 juni 2021 om 16u30.

Resterende vrije dagen 2019-2020

Vrije dagen: 21 mei en 01 jun 2020. 

Schoolvakanties 2020-2021

Herfstvakantie: 02 nov-06 nov 2020.
Kerstvakantie: 14 dec 2020-01 jan 2021.
Krokusvakantie: 15 feb-19 feb 2021.
Paasvakantie: 05 apr-16 apr 2021.
Vrije dagen: 13 mei en 24 mei 2021.

WORKSHOPS 2020-2021

Elk jaar nodigen we gastdocenten uit om studenten de kans te geven andere professionelen aan het werk te zien en ideeën uit te wisselen. Dit jaar zullen kalligrafe Sue Hufton (UK) en kalligrafe Christel Llop (FR) hun expertise delen aan de zijde van ons permanent lesgeversteam. Meer informatie omtrent onze zomerstage 2021 vanaf november 2020.

BIBLIOTHEEK

De bibliotheek van het European Lettering Institute beschikt over een rijke verzameling boeken over kalligrafie, typografie en grafisch ontwerp. Wij blijven deze collectie uitbreiden met nieuwe en tweedehands boeken. Als je geïnteresseerd zou zijn je oude boeken een nieuw leven te schenken, neem dan zeker contact met ons op. Wij zullen deze boeken met dankbaarheid in onze bibliotheek opnemen.

GETUIGENISSEN

Contact

De plaatsen voor deze opleiding zijn beperkt om zo een kwalitatieve individuele begeleiding te kunnen garanderen. Neem zeker tijdig contact met ons op met mogelijke vragen zodat je er zeker bij bent!